Thursday, December 16, 2010

Khasiat Belimbing Buloh



Belimbing buluh dari segi saintifiknya dikenali dengan nama Averrhoa belimbi linn dan berasal dari keluarga Oxalidaceae. Ia sejenis tumbuhan tempatan yang ditanam untuk mendapatkan buahnya. Rasanya masam dan banyak digunakan dalam pelbagai masakan seperti sambal belacan, masak lemak dan sebagainya.Belimbing buluh juga mempunyai nilai ubatan yang tinggi. Ia berkesan untuk melicinkan kulit muka, serta mengatasi masalah jerawat. Buahnya diparut kemudian dicampur dengan sedikit garam dan sapu ke kulit muka
Jus buah belimbing buluh berkesan untuk melegakan penyakit tekanan darah tinggi, kencing manis dan pitam. Ia juga berkeasn untuk melegakan masalah batuk. Caranya adalah dengan merebus buah, daun dan bunga belimbing buluh kemudian airnya diminum setiap pagi dan petang. Bunga belimbing juga mujarab untuk merawat sakit gigi.

Buah belimbing mengandungi sumber mineral dan khasiat yang menakjubkan.Di samping protein,kabohidrat,ia turut mengandungi kalium,serat,vitamin A,B dan C , Niacin,zat besi dan air. Dikatakan dapat menurunkan kandungan kolestrol,mencegah hepatitis,mencegah sel kanser,meningkatkan daya tahan tubuh badan.Bahan seperti pektin dalam belimbing mampu untuk mengikat kolestrol dan mengeluarakannya melalui sistem perkumuhan.Tambahan kandungan serat yang tinggi membolehkan pencernaan berjalan lancar.

Jadi sesuai juga bagi sesiapa yang ingin diet atau mengubah tabiat pemakanan untuk lebih stabil berat badan.Nak makan begitu sahaja pun boleh,tetapi ramai juga yang suka buat jus malahan ada yang buat ulam.

Belimbing yang sudah matang,bukannya terlalu masak, sesuai untuk meredakan pelbagai penyakit ,antaranya diabetes,kolestrol,batuk,radang kerongkong,demam dan kanser.Buah belimbing boleh juga mengubati malaria,malahan daunnya bergunakan untuk mengatasi tekanan dara tinggi serta bisul.Akarnya pula boleh mengubati buasir

No comments:

Post a Comment