Sunday, October 20, 2013

Sambal udang petai


Bahan-bahan

1 kilo udang sederhana besar
200 gm cili kering - dikisar
5 ulas bawang merah  - ditumbuk
3 ulas bawang putih     - ditumbuk
1 biji bawang besar
1 cawan air asam jawa
3 sudu besar minyak masak
1 sudu gula pasir
Petai ikut suka
garam dan perasa secukupnya

Cara-caranya:

 Panaskan minyak, tumis bawang putih, bawang merah dan cili sehingga masak atau naik minyak.  Kemudian masukkan air asam jawa dan biarkan sehingga mendidih, masukkan semua bahan perasa, garam dan gula secukupnya. Selepas itu masukkan udang dan biarkan sambal mendidih sekali lagi, akhir sekali masukkan petai dan bawang besar yang telah di potong bulatl.  Kacau rata dan angkat, sedia untuk dihidang.  Yummy!!!

No comments:

Post a Comment